Novo gør klar til topchefskifte – senest i 2015

Så ligger det fast, at den nye Mr. Novo Nordisk bliver Kåre Schultz. Foreløbig er han udnævnt til COO – Chief Operational Officer (på dansk næstkommanderende) i en af landets absolut førende virksomheder.

Det er foreløbig uvist, hvornår den nuværende topchef Lars Rebien Sørensen, landets mest succesfulde topchef siden han tiltrådte tilbage i 2000, overlader ansvaret for Novo Nordisk til Kåre Schultz. Men at det bliver i år eller nok mere sandsynligt i 2015 er et godt gæt. Det bliver givetvis før udløbet af Lars Rebiens direktørkontrakt i 2019. Rebien og Kåre Schultz vil i den kommende tid arbejde tæt sammen om topchefjobbet, herunder også kontakten til Novo-bestyrelsen. Altså en løbende overdragelse.

En sådan topchefoverdragelse kan være en uhyre svær balancegang. Det kan nemlig ske det, at man både eksternt og internt begynder at skite fokus og definere sig i forhold til den kommende chef, og det kan risikere at gøre den nuværende chef til en “dead-man walking.” Derfor skal topchefoverdragelse som regel ske forholdsvist hurtigt. Der er dog noget særligt, også ledelsesmæssigt, over Novo-familien, og med Rebiens meget stærke position kan man ikke afvise, at projektet med en overdragelse over et års tid kan lykkes.

Og hvorfor kommer meddelelsen om dette skifte så nu? Sandsynligvis fordi Kåre Schultz i modsat fald ville være på vej ud. Han er 52 år, og et varmt navn også internationalt. Han vil næppe gå og vente til 2019, inden han kommer til og selv får det øverste ansvar. For et par år siden blev det besluttet at udfærdige en direktørkontrakt for Lars Rebien Sørensen helt frem til 2019. Ikke nødvendigvis fordi Rebien har været på vej væk fra Novo. Men fordi Novo Nordisk-bestyrelsen derved har kunnet affeje alle spekulationer om, hvornår Rebien skulle skifte på topchefposten.

Kåre Schultz er ikke kendt i den store offentlighed, præcis som heller ikke Lars Rebien Sørensen var kendt i den store offentlighed, da han tog over i 2000 efter Mr. Novo dengang, Mads Øvlisen. Men begge d’herrer har været og er stadig meget hotte navne i den internationale medicinalindustri og givetvis eftertragtede i de øverste direktioner i de største medicinalvirksomheder verden over. Det er Lars Rebien, der som CEO, har stået forrest i rækken og modtaget de mange roser og hædersbevisninger, der er dalet ned over Novo Nordisk de seneste 10 år.

Men bag Rebien står et direktionshold, hvor hver direktør er stærk og førende på sit felt. Således også Kåre Schultz. Og nu har han altså villet have et klart svar: Bliver jeg CEO eller ej? De to øverste i Novo Nordisk-ledelsen er to forskellige typer. Kåre Schultz er i modsætning til Rebien ikke særligt vellidt internt i Novo-koncernen, til gengæld er hans fokus på produktion, markedsføring og indtjening endnu mere stålsat end Rebiens.

Det bliver således uhyre interessant at følge samspillet mellem og udmeldingerne fra Rebien og Schultz over det næste års tid.

Der er fortilfælde i Novo-familien. Den nuværende topchef Novozymes, Peder Holk Nielsen, blev udnævnt til næstkommanderende i Novozymes et par år før han reelt overtog CEO-posten i Novozymes efter Steen Riisgaard i 2013. Det er dog tvivlsomt om Kåre Schultz har tålmodighed til at stå som nr. 2 i Novo Nordisk i hele to år.

Også i en anden stor koncern har man forberedt topchefoverdragelsen. Således blev de interne regler i Nordea for, hvornår CEO’en skulle fratræde topchefstillingen, for et par år siden forlænget. Ikke nødvendigvis fordi den nuværende knap 59-årige Christian Clausen forbliver på posten indtil han er 62 år. Men fordi Nordea-bestyrelsen ved at forlænge tidspunktet for topchefens pensionering ikke i tide og utide skulle gerådes ud i spekulationer om, hvor Christian Clausen skulle skiftes i Nordea. Nordea har dog i modsætning til Novo Nordisk ikke udpeget en officiel næstkommanderende og dermed kronprins.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *