Hvor er Dong-chefen, hvis handel falder?

Torsdag afgøres Dong-skæbnen. Handel eller ikke handel. Den beslutning afgøres på Christiansborg. Men også Dong-ledelsen, Dong-bestyrelsen og de seks tusinde medarbejdere må holde vejret. SF’s beslutning om et ja eller et nej til Goldman Sachs’ tilbud om at skyde otte mia. kr. ind i Dong afgør, om Dong fremover skal stoppe en del af udviklingen eller sætte mere fart i udviklingen.

Bliver det et nej til Goldman Sachs-aftalen, hvilket vil vække voldsom opsigt også internationalt, så skal Dong og dets ejer, finansminister Bjarne Corydon, igen i arbejdstøjet og udvikle et nyt Dong. Det er svært at tro på, at staten kan holde til at sende otte mia. kr. ind i Dong til at udvikle vindmøllerprojekter – i England, eller andre steder langt fra Danmark. Pensionskassemodellen må siges at have afviklet sig selv.

Og hvad er så et nyt Dong? Det kan først og fremmest blive et meget mindre Dong. Udvikling af havvindmølleparker langt fra Danmark kan være en glimrende forretning, men næppe en forretning, som den danske stat skal smide en masse milliarder i.

Og så er vi fremme ved den opsplitning af Dong i to selvstændige selskaber, som flere har advokeret for. Et rent kommercielt drevet selskab med havvindmølleparker finansieret af en række eksterne investorer, og måske endda helt uden statens involvering. Går staten helt ud af den forretning kan det give en rigtig god slat i statskassen, som så kan styrke den del af Dong, som har med infrastrukturen og den strøm, der kommer ud af stikkontakten, at gøre.

Men en sådan nytænkning af Dong-koncernen kræver tid, og også mere tid end Dong umiddelbart har. Gælden i Dong er høj, og ikke bare rentetaksameteret tikker, det kan også bankkreditorernes tålmodighed gøre, hvis der imod forventning ikke kommer nye, friske penge ind i Dong af en anseelig størrelse. Dong er ikke på afgrundens rand, men sker der ikke noget drastisk med ejer- og kapitalstrukturen i Dong er et godt gæt, at ejeren, Bjarne Corydon, må til lommerne og finde nye penge i statsbudgettet. I så fald noget af en nedtur og et blåt øje til finansministeren.

Midt i det hele står Dong-topchefen Henrik Poulsen. Han fik til opgave at strømline Dong og fokusere ind på nogle færre kerneforretninger. Den opgave har han (næsten) fuldført. Spørgsmålet er, om han er med på vognen, hvis Goldman Sachs-projeket

One response to “Hvor er Dong-chefen, hvis handel falder?

  1. dong er drevet dårligt, fordi staten er indblandet. nu skal vi så have et selskab med meget
    dårligt rygte , håber dokumentar på dr2, genudsendes hurtigst muligt, se den, og forstå !
    se hvordan g&s, opfører sig. selv hjerneskadene vil kunne blive klogere. må man håbe.
    pensiondanmark, alene, har en formue på 150 milliarder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *