Ane Uggla freder Danske Bank-ejerskabet

Mærsk-gruppens familieoverhoved Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har de meget lange briller på i forbindelse med den nye struktur, som skal fremtidssikre både ejerfonden, men nok så vigtigt, fastholde et stærkt, konkret og aktivt ejerskab i det børsnoterede selskab A.P. Møller – Mærsk.

Den store ejerfond, A.P. Møller Fonden, bliver fremover mindre afhængig af udsving i de økonomiske resultater i det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk og kan fremover i højere grad koncentrere sine kræfter om uddelingerne. Disse har været på knap en mia. kr. om året de senere år, og de bliver næppe mindre fremover.

Det nye selskab, A.P. Møller Holding A/S, derimod får sin helt egen rolle. Nemlig først og fremmest med et meget aktivt ejerskab i A.P. Møller – Mærsk, i populær form med at holde Mærsk-ledelsen ved formanden Michael Pram Rasmussen og Nils Smedegaard Andersen i ørene. Men på længere sigt også med muligheder for at sprede sine investeringer og evt. købe nye virksomheder til.

Samlet set styrker Ane Uggla sin rolle, sin magt i den vidtfavnende Mærsk-gruppe. Hun fik en tung familiedepeche overdraget i foråret 2012, da hendes far, Mærsk Mc-Kinney Møller, døde. Ane Uggla er klar over, at hun har fået et ansvar overdraget, som i den grad forpligter. Nemlig at fastholde de oprindelige værdier og tanker, som hendes far og farfar havde, og samtidig ansvaret for at modernisere og forny Mærsk-gruppen, så den også i dag passer til virkeligheden – en hastigt forandrende og meget kompleks verden.

Da jeg interviewede Ane Uggla i foråret 2013 talte hun om ansvaret for at bevare de værdier, der er opbygget igennem de seneste 100 år, og samtidig forpligtelsen til at sørge for, at Mærsk-virksomheden også udvikler sig de næste 100 år. Og ikke at forglemme, at familien bevarer sin indflydelse de næste 100 år. Det er i det lys etableringen af det nye holdingsselskab skal ses.

Ane Uggla har meget stærke følelser og et stærkt engagement om sit ansvar, og hvis nogen måtte have troet, at hun ville få svært ved at få sat sit eget aftryk efter de personligheder, A.P. Møller og Mærsk Mc-Kinney Møller, så har hun med beslutningen om den nye struktur taget teten og trådt i karakter som det nye familieoverhoved.

Det er et historisk skridt Ane Uggla tager med etableringen af et nyt, centralt holdingselskab, A.P. Møller Holding A/S. Selv om den ultimative magt selvsagt fortsat ligger i A.P. Møller Fonden, vil den udøvende magt, altså det aktive ejerskab, fremover komme til at ligge i holdingselskabet. Ane Uggla lægger ikke skjul på, at hun gerne ser et familiemedlem på formandsposterne i både fonden og holdingselskabet i årene fremover (selv om det dog ikke er nedfældet i fundatsen.)

Hvad det nye A.P. Møller Holding kan udvikle sig til er svært at sige på nuværende tidspunkt. Næppe voldsomme ændringer på den korte bane. Men i takt med kapitalopbygningen i holdingselskabet vil der kunne investeres i helt nye forretningsområder. På den måde ligner den nye opbygning meget koncernstrukturen i andre store selskaber, eksempelvis Novo A/S, som har en række andre aktiviteter end ejerskabet af det børsnoterede Novo Nordisk.

Der har igennem tiden været spekuleret meget i, at det børsnoterede A.P. Møller – Mærsks 20 procent store ejerpost i Danske Bank (i dag en værdi på 24 mia. kr.) var på vej til at blive afhændet. De spekulationer fejer Ane Uggla til side med en understregning af, at Danske Bank-ejerposten ikke er til salg, men en del af overleveringen, en finansiel investering, som også fremover skal forblive i Mærsk-regi. Og hun sætter trumf på ved at understrege, at den beslutning bliver der ikke lavet om på, og det må de andre aktionærer i A.P. Møller – Mærsk så forholde sig til. Bla. ATP har været ude med kritik af, at A.P. Møller har så mange penge bundet i Danske Bank-aktieposten.

I Ane Ugglas verden er Mærsk og Danske Bank forbundne også fremover, og hun føler et medansvar – som ejer – for at få banken reetableret som landets store og stærke bank.

One response to “Ane Uggla freder Danske Bank-ejerskabet

  1. Uha der kunne skrives meget skidt om både Maersk og Danske bank, hvis man blot havde evnen, lysten og nerverne. Så det sker naturligvis ikke.

    Kunne man så i det mindste håbe på, at EU’s nye bankunion fik den røvfuld den fortjener. Men det er vel også for meget forlangt af et Business site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *