Grundfos i splid med sig selv

Ja, det er koldt på toppen, og ja, det er helt i følge bogen at fyre topchefen, når han eller hun ikke leverer. Derfor måtte Carsten Bjerg fra Grundfos, selv om han er afholdt og respekteret i det øvrige erhvervsliv, og selv om han fik prisen som årets leder så sent som i 2012 affinde sig med en fyreseddel.

Carsten Bjerg har ikke leveret på regnskabstallene, og hertil kommer, at der angiveligt også er og har været uro i de øverste ledelseslag i Grundfos. Det behøver ikke alene være topchefen Carsten Bjergs ansvar, men spillereglerne er nu engang, at det er topchefen, der ryger. Det er næsten aldrig formanden, og ejeren – i dette tilfælde familien Due Jensen, som sidder på magten i fonden – kan jo af princip ikke fyres.

Præcis ligesom det også var helt i følge bogen, at forgængeren i Grundfos, Jens Jørgen Madsen, blev fyret for ikke at leve op til de krav bestyrelsen ved formanden på det tidspunkt i 2006 havde til virksomhedens overordnede strategi. Nemlig at Grundfos (også) skulle være en socialt bæredygtig virksomhed. Bundlinjekrav og CSR-krav var angiveligt ikke fuldt koordineret.

Men når det er sagt, så må det selvfølgelig give stof til eftertanke i ejerfonden i Grundfos og dermed hos familien Due Jensen, at man nu to gange har måttet skille sig af med sin koncernchef i utide. Det kunne tyde på, at der ikke er overensstemmelse mellem familien og the »hired-hand,« topchefen, i virksomheden.

Noget kunne altså tyde på, at der tænkes i forskellige retninger, og det er selvfølgelig katastrofalt for så stor og global en virksomhed som Grundfos. Ligesom det giver rystelser og usikkerhed internt i virksomheden.

Fyringskortet trækkes oftere og oftere. Danske Bank fyrede sin topchef Eivind Kolding fordi bestyrelsen ikke havde tillid til, at han kunne genoprette imaget. Flügger fyrede sin topchef for ikke at levere resultater. Det Kongelige Teater fyrede sin topchef, fordi han ikke var den rigtige til at føre strategien ud i livet, og så videre, og så videre.

Så ja, det er risky-business at være topchef. Men topcheferne bliver også betalt for det. Der bliver kompenseret så rigeligt, selv om de fejler. Så der er såmænd ikke noget at beklage.

Grundfos er ikke i en egentlig krise, men væksten har stået stille på det seneste. Der mangler ny energi og nye tanker. Derudover har Grundfos et governance-problem med en stærk og – mener nogle – enerådende stifterfamilie og en svag, klemt formand i A/S’et. Det kan gøre det svært at tiltrække den helt rigtige topchef.

 

3 responses to “Grundfos i splid med sig selv

 1. Vi er vidner til en række afskedigelser i større virksomheder. Pudsigt nok stilles der ikke fokus på bestyrelsernes rolle, herunder bestyrelsesformanden.

  Bestyrelsen er jo ledelsens hjælper, og ikke bare en passiv kontrollant, så hvad med at trække i arbejdstøjet?

  I tilfældet Grundfos har man en bestyrelsesformand der kunne mistænkes for at være ramt af amerikansk resultatvirus, som ellers har demonstreret potentialet til katastrofe. Se i stedet på den måde Toyota arbejder på!

  Også Flugger og det Kongelige Teater nævnes, og begge virksomheder har samme bestyrelsesformand, en formand der ikke selv kan drive virksomhed, men som er kendt for meget arbitrære synspunkter, som i hvert fald ikke er resultatorienterede.

  Alle fokuserer på de afskedigede ledere, men tag og bedøm de bagvedliggende ejere og bestyrelser.

  Mvh

  Flemming Philipsen

 2. Er i øvrigt enig med Phillipsen ovenfor. Vil blot tilføje, at den omstændighed at Carsten Bjerg i 2012 blev kåret som årets leder, ikke behøver at have været karriere fremmende for ham. Den bagved stående bestyrelse behøver ikke nødvendigvis at bifalde den vurdering, som er lagt til grund for nomineringen. Tværtimod kunne det være en torn i øjet på bestyrelsen. Og da der ydermere er uudnyttet potentiale og manglende omsætning og overskud i forhold til forventningerne, så kan problemerne let opstå med fyring til følge. For at lade sig vælge til årets leder, da kræves der supermands egenskaber på alle niveauer.

 3. Den gamle ronkedor (Niels Due Jensen) har lagt den egentlige magt i hænderne på Lars Aagaard. Fra min position ved jeg at alle vigtige beslutninger reelt tages af L.Aa., som deler samme fundamentale kristne livsanskuelse som N.D.J.
  En spændende udfordring for en dygtig journalist at afdække de skjulte magttråde der styrer familiedynastiet Grundfos.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *