Koldings første dag i år nul – hvad bringer han?

Danske Bank-topchefen Eivind Kolding vil blive målt på mange parametre, når han torsdag kl. 10 i Kuppelsalen i Laksegade præsenterer sit første hele årsregnskab. Regnskabsmæssigt bør der ikke
være de store udsving i forhold til det forventede. Men udfordringerne fremover står i kø.

Nogen jubeldans er der således ikke optræk til. Et 2012 med i underkanten af fem mia. kr. på bundlinjen, og altså en bank, der i forhold til sin størrelse, fortsat tjener alt for lidt. To irske
banker, som fortsat bløder, omkostninger og aftrædelsesordninger, der tynger, og tabskontoen, som fortsat er alt for synlig i regnskabet.

Danske Bank leder i den grad efter nogle lykkestunder i disse år. Det interessante bliver om der fra Danske Bank-topchefen kommer signaler om, hvorvidt der er stigende tab på privatkunder i Danmark.

Altså om det træge boligmarked og den nu fem år lange vækstkrise har taget så meget kraft ud af privatkundernes økonomier, at der skal afsættes store summer til tab. I så fald vil det være et frygtelig
kedeligt signal, der kan dræne bankregnskabet også de kommende år. Og jo, i omverdenens øjne vil 2012-regnskabet igen-igen komme til at handle om de to irske banker, hvor Danske Bank nu foreløbig over de senere år har hensat over 20 mia. kr. til tab, ikke mindst med fortsat enorme tab på lystige ejendomsprojekter i det irske.

Men for aktiemarkedet er bøgerne for 2012 for længst lukket i, og nu handler det alene om Danske Banks indtjeningsevne i 2013, 2014 og fremefter. Derfor vil enhver trækning i mundvigene fra Eivind Kolding om forventningerne til fremtiden blive tygget og tolket grundigt igennem. Danske Bank-topchefen har lovet sine aktionærer, at banken igen, senest i 2015, vil have en indtjening, der giver 12 procent i afkast på egenkapitalen. Det betyder, at Danske Bank skal have løftet sin bundlinje fra de nuværende fem mia. kr. til 15-20 mia. kr. inden for de næste tre år. Noget af en manddomsprøve for Eivind Kolding.
Kolding skal nok indstille sig på, at han med 2012-regnskabet også vil blive udsat for en “succes-eller-fiasko”-test efter sit første år som chef for landets største bank. Og her skal han nok indstille sig på,
at hele karakterskalaen tages i brug.  Aktionærerne i banken kan være ganske tilfredse. Aktien lå ved
udgangen af 2011 på kurs 73, og i dag svinger den omkring kurs 106.

Skal man tro analytikerne er der mere i vente, hvis Kolding & Co., kan få skubbet indtjeningen opad.
Medarbejderne derimod er givetvis noget frustrerede. Dels er der skåret flere tusinde job, dels har bankens ansatte fra deres position helt ude ved fronten igen og igen og igen, både i filialen, i
fodboldklubben, ved skolemødet, hos familien og alle mulige andre steder skullet forholde sig til og svare på den generelle kritik, der har ramt banken usædvanligt hårdt.

Bankens image er banket i bund, og den må Eivind Kolding og den øvrige topledelse tage på sin kappe, også selv om banken har været udsat for en hadefuld og ond stemning helt ude af proportioner.

Og så til det, det hele handler om, nemlig kunderne. Her har bankens ledelse skabt uro og usikkerhed, der kan koste på loyaliteten. Det må forventes, at Kolding på regnskabsmødet torsdag lægger de første tal frem om kundetilgang og kundeafgang i banken. Det kan måles dag for dag.

Samlet set vil regnskabsdagen næppe blive en dag, hvor Eivind Kolding vågner og konstaterer, at det seneste halve års mareridt blot har været en ond drøm. Det er virkeligheden for Danske Bank anno 2013. Men samtidig må dog også forventes, at storbanken nu har været “nede og vende,” at fejlene er vendt og drejet i Holmens Kanal, og at 2013 bliver det første seje træk frem mod bankens “new normal.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *