Pyha DSB, den stinker

Bemærk: I nedennævnte indlæg heddet det “DSB-chefen i det seneste halvandet år, Jesper Lok.” Jesper Lok blev ansat 1. maj 2012 og har således blot været topchef i godt og vel et halvt år.

 

Noget tyder på, at der er et ganske stort rengørings- og oprydningsarbejde at gøre på chefgangene i DSB. Noget tyder på, at statsselskabet har været inficeret af en forretningsforståelse og forretningsetik, som ikke bare er på kanten, men – skal man tro de foreliggende oplysninger – er et klart brud på både interne og eksterne regler.

Man må håbe for DSB, at hele denne beskidte historie har flere nuancer, end dem, der foreløbig er lagt frem i TV-avisen Søndag. Hvis historien er som den foreligger, er der tale om magtmisbrug, magtfordrejning og misbrug af statens midler. En særdeles alvorlig historie for en statsvirksomhed.

Det er naturligt nok, at DSB-chefen i det seneste halvandet år, Jesper Lok, tager en dyb indånding og vil have sagen undersøgt at eksterne folk. Foreløbig må vi tro på, at Jesper Lok selv ikke har været vidende om disse bananstatsmetoder, men spørgsmålet vil hurtigt melde sig, om han “burde” have været vidende om det. Derimod er det svært at tro, at den tidligere DSB-chef Søren Eriksen også har været uvidende om denne kommunikationsskandale. Søren Eriksen blev smidt ud af DSB for to år siden med et gyldent håndtryk til afsked.

Som sagen foreløbig foreligger oplyst handler det om, at nogen på ledelsesgangen i DSB på et tidspunkt har været så træt af freelancejournalist Lars Abild, at statsselskabet har besluttet at lukke munden på den kritiske Lars Abild ved i al hemmelighed at betale kommunikationsfirmaet Waterfront en stor sum penge for at begrave Lars Abild med freelanceopgaver om alt andet end DSB, således at han ikke havde tid til fortsat at gå i kødet på DSB.

Det er fair nok, at DSB er og har været uenig med Lars Abild om hans mange kritiske artikler, men det er absolut ikke fair at misbruge statens midler til ved sådanne metoder at lukke munden på ham. Det kunne tyde på, at DSB ikke har haft sine argumenter i orden til at kunne imødegå kritik. De senere år har vist, at der i den grad har været meget at kritisere DSB for, og en ledelsesmæssig slingrekurs både i direktion og bestyrelse har ikke gjort det bedre.

For Jesper Lok er det uhyre vigtigt at få en ærlig og troværdig granskning af, hvad der er op og ned i denne sag, og for DSB-chefen og hans fremtidige troværdighed er det afgørende, at han får placeret et ansvar for denne sag det rigtige sted i systemet. Tørres ansvaret af på et niveau i DSB-systemet, hvor det ikke burde tørres af, risikerer Jesper Lok selv på et tidspunkt at blive inficeret af denne sag.

Samtidig må man forvente, at Jesper Lok sikrer sig, at der ikke ligger sådanne lignede lokumsaftaler i DSB-gemmerne. DSB er startet på en ny æra med ny direktion og ny bestyrelse, men det kræver selvfølgelig, at også substansen i DSB, forretningsforståelsen og etikken i DSB kan matche nytænkningen. Kommunikation handler ikke “bare” om at sige noget nyt, det handler først og fremmest om substans og troværdighed.

 

 

 

 

 

7 responses to “Pyha DSB, den stinker

 1. Var det ikke 1. maj 2012 Jesper Lok startede i DSB? Det er vel mere ham Søren Eriksen man skal komme efter!

 2. @Anders M. Ja, det er det jeg skriver i indlægget. Nu ved vi jo ikke præcis, hvornår dette her blev sat i værk, hvor længe det blev praktiseret (om det fortsat er gældende) og hvem der satte det i værk.
  Problemet for Jesper Lok kan blive, hvis han burde have været vidende om dette eller hvis han ikke meget effektivt får sat en stopper i hullet. Så risikerer det senere at kunne komme til at ramme ham selv. Han har jo det overordnede daglige ansvar, og som sådan han har jo overtaget ansvaret fra sin forgænger (med hvad der evt. måtte være af huller i systemet.)

 3. Argh hvad…. det er vist IKKE det du skriver i artiklen Jens Chr. Hansen. Du skriver at Jesper Lok har været der i halvandet år, hvor du nok mener et halvt år.

 4. @Anders M og Peter Hansen.
  Øv, I har selvfølgelig fuldstændig ret. Undskyld for min fejl. Det er mig, der kludrer i det. Jesper Lok blev ansat 1. maj 2012 og har derfor ikke været i firmaet i halvandet år men et halvt år.
  Så vidt jeg har forstået, er det her sket frem til 2011, og derfor er det umiddelbart ikke Jesper Loks sag/og eller ansvar. Det ligger hos den tidligere direktør Søren Eriksen.
  Men derfor kræver det selvfølgelig, at Jesper Lok nu meget effektivt får lukket denne sag, så den ikke kommer til at smitte ham selv.

 5. Ja, det gør det selvfølgelig. Og de af os der kender Jesper Lok ved også at det er HELT sikkert det bliver gjort. Lukning af den slags og turn-around af synkende skuder, er lige præcis den slags han gør bedst!!!

 6. Jesper Lok har utvivlsomt ingenting haft at gøre med Waterfront aftalen der for lars abilds vedkommende ligger i november 2009.
  DSB’s kommunikationsafdeling har bevisligt tidligere benytte beskidte kneb – ikke blot mod lars abild, men også mod andre journalister. Bla. at Abild var på Arrivas lønningsliste, en påstånd som ingen i DSBs kommunikationsafdeling efterfølgende kunne bevise. Det betød at en sag om DSB First – som DR ville bringe – blev midlertidigt stoppet. Det viste sig så senere at Abild ahvde haft mere end ret i sin fremstilling.
  For en mand som Søren Eriksen og hans kumpaner, bla kommnunikationsfirektør Anna Vinding, var det selvklart at en sådan mand måtte stoppes effektivt.
  Det er et held for demokratiet at enere som Lars Abild som en anden enmandhær har turdet/kunnet gå op mod DSB:

 7. Banker og centralbanker stinker også. Og det ikke kan siges tit nok.

  Men luk dog DSB – Hvem har brug for at blive transporteret rundt til priser der slår både privat-jets og limousinekørsel?

  Hermed en opfordring til at bringe de faktiske omkostninger ved at drive DSB.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *