Tomme tønder buldrer i Tønder

Der har desværre bredt sig en fejlagtig opfattelse af, at det er Finanstilsynet, der skal drive bank i Danmark. Det er det ikke. Det er de enkelte bankers ledelser, direktion og bestyrelse. Og derudover er det vel næppe for meget at forlange, at revisoren gør arbejde for sit honorar.

Derfor er det så beskæmmende, nærmest trist, at en ledelsen i den lille Tønder Bank angiveligt ikke har fattet, hvad det vil sige at være ansvarlig for en banks ledelse. Finanstilsynets opgave er ikke at drive bank, men tilsynets opgave er at sørge for, at vi undgår bankkrak. Derfor er Finanstilsynet selvfølgelig først ude, når bankens finansielle buffere ikke kan dække de nedskrivninger, der er på de lån, som en uduelig ledelse har givet.

Beskæmmende er det også, når bankanalytikere kræver Finanstilsynet hængt op i den nærmeste lygtepæl, når det går galt, som det er gået i Tønder. Investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje Johnny Madsen  skyder med skarpt og anklager tilsynet for at have sovet i timen.

“Hvis Finanstilsynet er inde over, skal det gerne være sådan, at det borger for ekstra sikkerhed og ikke bare en gang venstrehåndsarbejde,” lyder det såldes fra Johnny Madsen.

Sludder og vrøvl. “Ekstra sikkerhed” – for hvad? Mig bekendt tager tilsynet rundt til bankerne og ser til, at nogle mindstemål er til stede. Det er ikke tilsynets opgave at blande sig i, hvem banken låner penge ud til. Bare solvensen er tilstrækkelig stærk til at modstå de tab, der måtte komme. Tilsynet skal have en sund skepsis, men det er ikke ensbetydende med, at tilsynet til enhver tid skal have som udgangspunkt, at de enkelte bankers ledelser lyver.

Og ja, selvfølgelig har også Finanstilsynet et ansvar – det er dog umiddelbart svært at se, at tilsynet har ansvar i Tønder-sagen som hævdet af Johnny Madsen & Co. Tilsynet er det offentliges repræsentant, og i en tid, hvor skatteborgerne har spændt det store sikkerhedsnet ud under bankerne, giver det mening, at tilsynet er skrappere end normalt. Men ikke at tilsynet også skal have ansvar for at drive bank.

Noget tyder på, at bestyrelsen i Tønder Bank har været helt væk i denne sag. Bestyrelsesmedlemmer har været ude med meldinger om, at den lokale bestyrelse nok ved mere om kundernes betalingsevne i Sønderjylland end Finanstilsynet fra København. Givetvis, men hvis Tønder Bank-folkenes kreditopfattelse er som den har været i Tønder, står det grelt til. Så ved Tønder Bank-bestyrelsens angiveligt ingenting.

Forhåbentlig får vi nu en egentlig retssag, der kan klargøre, hvad der er direktionens og bestyrelsens – og også revisionens ansvar. Erhvervs- og vækstminister Annette Wilhelmsen har opfordret til det, og derfor må man forvente, at der kan bevilges fri proces.

 

 

 

5 responses to “Tomme tønder buldrer i Tønder

 1. Vi er nok mange der opfatter Finanstilsynets som vores garanti for, at pengeinstituttet har styr på økonomien. Det burde vel også være sådan! Når en bank går ud og vil sælge for 30 mill. kapitalbeviser, burde Finanstilsynet skulle give deres accept. Dette set i lyset af, at der kan gå 5 år inden tilsynet kommer på besøg. Vi burde indføre en smiley ordning, så alle kunne følge med i, hvornår Finanstilsynet har været på besøg, og om banken er sund eller mindre sund. Vi har alt for mange pengeinstituttet, det var nok en god idé, at få sammenlægt nogle i god. Det ville vel også give mulighed for, at Finanstilsynet kunne nå rundt til alle mindst 1 gang om året.
  Trist for dem som har mistet deres penge – men håber bankbestyrelsen i Tønder Bank havde rigtig mange aktier selv !

 2. @Ellen.
  Jeg tror, at du har ret i, at mange opfatter Finanstilsynet som garant for, at en bank ikke kan nå ned. Desværre kan man sige.
  Præcis som en bager, en entreprenør eller en skoforretning kan gå ned, kan selvfølgelig også en bank gå ned. Sådan bør det være i en markedsøkonomi. Derfor er det uheldigt, måske direkte skadeligt, hvis holdningen er blevet, at Finanstilsynet skal være en garant. Tilsynet skal jo ikke ind og drive virksomhed, men kommer først ind i billedet, når læsset ER ved at tippe.
  Samtidig synes jeg også, at det er uheldigt, at fokus og ansvar er ved at flytte sig fra bestyrelse, direktion og revision. Det er altså her ansvaret for krakket skal placeres.

 3. Husk lige på at Tønder bank blot er een ud af mange banker med uduelig ledelser.
  Vi er vist temmelig mange der også gerne så en vis Hr. Straarup sat for en dommer. Og også dømt vel at mærke.

  Men DBB var som bekendt too big to fail. Og så var aktionærerne ikke blot Sosu assistenter og lokale patrioter. Næh det var folk langt højere oppe i systemet.

 4. Du har da helt ret i, at det er bestyrelse og direktion i en bank, der har ansvaret for driften. Ingen tvivl om det. Ja joh, så er der jo revisionen, som er helt i lommen, på de som fodrer dem med exorbitante pengegaver/honorarer.

  Men omgivelserne, som på den ene eller anden vis i sidste instans kommer til at betale gildet, når det går galt, må støtte sig til, at Finanstilsynet holder øje med disse uduelige, grådige og vel i mange tilfælde kriminelle finansjonglørere.
  Det kan godt være, at bankledelserne kan dække sig ind under uvidenhed og dumhed, men i mange andre situationer, fritager ukendskab til loven ikke for ansvar.
  Hven fa’en skal man støtte sig til som aktionær, indskyder og i det hele taget kunde?
  Meget bekvemt er den verden jo beskyttet af et voldsomt hemmelighedskræmmeri.

  Jeg var selv i 60-70erne ansat i den verden, og jeg kan ellers hilse og sige, at var der noget vi havde respekt for, så var det lige netop Bank- Sparekassetilsynet, der kom på jævnlige besøg og helt klart også den eksterne revisor, som gennemgik alle sager over et vist niveau. Helt ned blandt menige ansatte, var der nærmest en skræk for at sjuske eller fjolle, fordi man viste at selv mindre fejl jævnligt blev fundet.
  Det er så åbenbart ændret og slækket voldsomt til i dag, kan jeg forstå.

  For hver gang vi ser en ny Tøndersag, bliver tilliden, hvis man overhovedet kan bruge det ord, betragtelig mindre.

 5. Hvis da så i det mindste kunne blive fri for at høre på tude-marie og alle hendes brødre hver eneste gang de mister penge på at investere i denne rådne branche.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *