Er Dong skueplads for det helt store politiske opgør?

Dong-formanden – og dermed statens repræsentant – Fritz Schur forsøger ihærdigt at lægge et låg på, nogle vil kalde det røgslør over, den totalt overraskende fyring af topchefen Anders Eldrup. Det lykkes dog ikke. Man må formode, at vi på nuværende tidspunkt kun har hørt første kapitel af mange kapitler om opgøret i Dong. Eller rettere opgøret OMKRING Dong

For meget tyder nemlig på, at Dong-dramaet (også) skal ses med politiske briller.  Dong er pt. ikke en politisk varm kartoffel, men det kan den hurtigt blive, når de relevante politikere kommer nærmere på, hvad der faktisk sker i Dong. For skal Dong nemlig være en forlænget arm af regeringens energipolitiske strategi? Og så meget en forlænget arm, at beslutningerne – de helt tunge beslutninger – flyttes fra Dong-hovedkvarteret til regeringskontorerne.

Præcis hvad der har fået topchefen Anders Eldrup og Fritz Schur til at gå så eklatant fejl af hinanden, kan der lige nu kun gisnes om, men et godt gæt er, som Berlingske Business skrev tirsdag, at den udløsende faktor var en særlig investering, som var på bestyrelsens dagsorden fredag i sidste uge. Konkret hvad det er for en investering ved vi endnu ikke noget om, men man skal nok se denne investering og styringerne af de enorme milliardinvesteringer generelt som en samlet føljeton.

Dong har haft meget travlt med store investeringer over de seneste fem-ti år. Flere af disse investeringer er røget af sporet og har foreløbig kostet Dong tab i flere milliarder kroners størrelsen. Det er sådan set ikke noget galt med tab i en voldsom ekspansiv og investeringsaktiv koncern, men hvis tabene skyldes manglende styring, så er den helt gal. Blandt de store tab er Greifswald-kokset i Nordtyskland, biotehanolprojektet Inbicon, ligesom også Better Place-investeringen på 600-700 mio. kr. lige pt. flagrer lidt i vinden.

Men hvis det vitterlig viser sig, at det er investeringerne og styringen af investeringerne, som har sejlet, må man gå ud fra, at noget af den kritik vil kunne adresseres videre til bestyrelsen. Med mindre selvfølgelig, at direktionen ved Anders Eldrup, har holdt noget skjult for bestyrelsen. Men det er der ikke noget, der tyder på.

Og så til den politiske del af Dong-dramaet.

Den tidligere departementschef Anders Eldrup må formodes at kunne arbejde både med såvel en blå regering som en rød regering (og det vil i øvrigt overraske, hvis en tidligere topchef fra Finansministeriet, som jo normalt går for at være de hårde, regelrette drenge, skulle have fået det hele til at sejle i Dong.) Så politisk er det altså svært at se, at Anders Eldrup skulle have fyresedlen.

Så er der Fritz Schur, som tiltrækker sig mere og mere opmærksomhed. Fritz Schur begyndte sin karriere som statens mand i statsselskaber, da den tidligere Nyrup-regering satte ham ind i nogle statsselskaber. Men det store gennembrud for Schur kom under den borgerlige regering med formandsposterne i Dong, SAS og Posten (nu det fusionerede Posten i Danmark og Sverige.) Det er ikke nogen hemmelighed, at Fritz Schur og den tidligere regeringschef Anders Fogh Rasmussen havde meget tætte forbindelser og også havde et personligt venskab. Fritz Schur har ved gentagne lejligheder forsøgt at nedtone denne tætte forbindelse.

Nu er der så kommet et rød regering til, og om Fritz Schur ligefrem er en blå klud i ansigtet på den nye regering er ikke helt til at vide, men spekulationerne er begyndt at gå på, at den nuværende regering ikke ser Fritz Schur som deres mand, og derfor vil en udskiftning i de tre ovennævnte store bestyrelser næppe kommer som en overraskelse. Fritz Schur er i øvrigt en formand, der i den grad skiller vandene. Respekteret for sin energi og beslutningskompetence, men også kritiseret for at køre for meget sin egen stil.

Så er der spekulationerne om, hvorvidt Dong skal integreres meget tættere i den røde regerings klimapolitiske strategi og dermed aktivt involveres i de nuværende energipolitiske forhandlinger. Og om Anders Eldrup og Fritz Schur har været uenige om dette. Foreløbig tyder det på, at hele bestyrelsen i Dong (og der er nogle tunge drenge i blandt) står bag bestyrelsesformanden.) Det kan dog ændre sig, hvis der virkelig kommer fokus på Dong-formandens rolle i dette foreløbigt spegede spil.

Parterne er blevet enige om klistre det klassiske “efter gensidig aftale” på bruddet, men i øvrigt understreger Fritz Schur, at det i den grad er Anders Eldrups strategi (som vel også må være bestyrelsens strategi), der skal arbejdes videre på. Det er blandt andet at skifte fra at producere energi fra kul til at producere og sælge energi fra alternative energikilder, og den klare målsætning om markant vækst frem mod 2015.

Dong har hidtil – i hvert fald udadtil – i høj grad kørt sin egen forretning uden indblanding fra Christiansborg. Stik modsat en anden statsvirksomhed, nemlig DSB, hvor kritikken har gået på, at Christiansborg blandede sig alt for meget i de operationelle funktioner i DSB.

Hvad der er op og ned i det pludselige Dong-drama er ikke helt til at vide. Rygter og spekulationer er der pt. rigtig mange af. Og man kunne måske forvente, at Dong-bestyrelsen spillede meget klarere ud med, hvad der er op og ned. Viser det sig, at Anders Eldrup kan vandre af sted fra Dong-hovedkontoret med sin gyldne faldskærm på 17 mio. kr., må konklussionen være, at det er tale om en klokkeklar fyring. Og hvis Anders Eldrup selv har sagt op, skal han vel ikke have en aftrædelsesordning på 33 måneders løn. Eller hvad?

One response to “Er Dong skueplads for det helt store politiske opgør?

  1. Meget interessant artikel . Det skal blive spændende , at se hvor mange skeletter , der vælter ud af skabene hos Dong .
    Ridder af Dannebrog af første grad og en afslappet holdning til etik og moral – det ser slet ikke godt ud .

    I mange år har jeg undret mig over , at Mr.Pletfri overhovedet turde , at sætte medaljen på spil , ved at nærmest stopfodre et firma som Siemens med milliardkontrakter gang på gang . Et firma som set i bakspejlet har en meget blakket fortid , med masser af korruption – svindel og humbug .

    Samarbejdet – disse to parter imellem , er måske i bund og grund rent kammeratskab ?

    Cui Bono .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *