Vækstplan: Små skridt er bedre end slet ingen skridt

Af Jens Chr. Hansen 0

Vækstplanen alene hiver ikke Danmark ud af vækstfælden. Så langt fra, men små skridt er bedre end slet ingen skridt.

Helt forventeligt skydes der med forskellig skyts på regeringens vækstplan fra alle sider, helt afhængig af om man selv får noget kontant ud af det eller ikke. Sådan er det nu engang. Og skjules kan det da heller ikke, at overskriften på vækstplanen må være »mange små skridt, men dog i den rigtige retning.«

Pointen er jo, at der ikke findes en alfaløsning, som i eet hug løfter væksten i Danmark op til voluminøse tre procent og skaber ti tusinder af arbejdspladser. Det vigtige i regeringens vækstplan er – om end lidt sent – en erkendelse af, at vi pinedød har brug for »rigtige« produktionsarbejdspladser i Danmark. En arbejdsplads er en arbejdsplads, men det er nu engang sådan, at en produktionsarbejdsplads skaber flere tilhørende arbejdspladser end så mange andre job.

Justeringer af den økonomiske politik og adfærdsregulerende lovgivning er den forsigtige medicin regeringen kommer med, og disse håndtag er frygteligt vanskeligt at vurdere effekterne af ude i den virkelige verden. Det handler nemlig, både for den private forbruger og i høj grad også fra virksomhedernes side, om tillid eller ikke tillid. Forbrugeren og virksomheden skal føle sig overbevist om, at Christiansborg-initiativerne er til at stole på, at der er lysere tider forude.

Selv om det er de helt store virksomheder, der som oftest tager overskrifterne i medierne i disse år, så er dansk erhvervsliv fortsat karakteriseret ved den store underskov af små- og mellemstore virksomheder. Og det er netop her mange af produktionsarbejdspladserne befinder sig. Danmark har samlet set 300.000 aktive virksomheder, mange er selvfølgelig små en mandsfirmaer, men forestiller man sig, at »blot« 20.000 virksomheder i gruppen af små og mellemstore ansætter een ny medarbejder, så er der altså skabt 20.000 arbejdspladser. Det lyder enkelt, og der er en masse modsatrettede forhold, men det illustrerer meget godt, at vækstarbejdspladserne i høj grad skal findes i gruppen af små og mellemstore virksomheder.

Globaliseringen favoriserer de store virksomheder, og derfor bør man selvfølgelig bruge alt det offentlige krudt på at forbedre konkurrenceevnen i de små og mellemstore virksomheder.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info