Giver Danske Banks vurdering af Dong-prisen mening?

Af Jens Chr. Hansen 1

Regeringen ved finansminister Bjarne Corydon & Co. har blåstemplet Dongs nye ejere – også selv om Enhedslistens mange spørgsmål trækker den endelige lovstadfæstelse ud til 2014. Det flytter dog ikke noget, Dongs nye ejerstruktur er en kendsgerning.

Dong-sagen og i sær den nye store aktionær i Dong, det amerikanske finanshus Goldman Sachs, er og bliver dog en særdeles omstridt handel for staten, som først endelig kan vurderes om fire-fem år. Men skjules kan det ikke, at det er en kontroversiel handel, og i sær Goldman Sachs er kontroversiel. Goldman Sachs involvering i de seneste fem års internationale finanskrise pletter Goldman Sachs-navnet. Dong-handelen er det absolut hotteste emne i business-toppen lige nu, og holdningerne er delte. Fra et ja til den markedsmæssige vurdering af handelen og til en forundring over, at man lukker Goldman Sachs ind i Dong til en meget fordelagtig pris – for Goldman Sachs.

Dong fastsættes før det nye kapitalindskud til en værdi på »blot« 31,5 mia. kr. Fundet for de penge, lyder vurderingerne mange steder. Men ikke nok med det. Går det ikke som planlagt, nemlig at Dong børsnoteres med succes i 2017 eller 2018, ja så har Goldman Sachs fået indføjet en kattelem i kontrakten, som siger, at Goldman Sachs og de andre nye ejere, nemlig ATP og PFA, kan smide Dong-aktierne tilbage i hovedet på staten til en bestemt pris, og oven i købet med renter. Læg hertil at Goldman Sachs med dens knap 20 procents ejerandel får en række særrettigheder omkring ledelsen af Dong.

Så hvad er da den rigtige pris for ejerandelen i Dong? Danske Bank har for Bjarne Corydon udfærdiget en såkaldt »fairness opinion.« Dong har haft sine egne rådgivere på handelen, nemlig Morgan Stanley og Nordea, men Danske Bank har så som en slags neutral part skulle give sin vurdering af handelen. Prisfastsættelsen lyder rigtigt og fornuftigt, er konklusionen fra Danske Bank. Men hvad skal man i grunden bruge en sådan »fairness opinion« til (givetvis til en pris af et pænt tocifret millionbeløb?)

Tjah, Danske Bank vurderer, alene på baggrund af oplysninger fra Dong, at prisfastsætningen på Dong er fair. Danske Bank har dog fyldt vurderingen fra 2. december 2013 med så mange ansvarsfraskrivelser, at det mest af alt bliver ligegyldigt. Bundlinjen synes at være, at Goldman Sachs (ganske vist meget kløgtigt) har forhandlet sig frem til en up-side i Dong, mens staten hænger på en evt. downside.

1 kommentar RSS

  1. Af B P

    -

    Danske bank giver ikke mening – En bank som slet ikke burde eksistere efter deres uduelige optræden.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info