Et voldsomt, nyt og friskt pust i ATP

Af Jens Chr. Hansen 4

Ikke en eneste havde set det komme. At ATP-bestyrelsen henter sin nye direktør fra McKinseys effektiviseringsskole.

En i Danmark ukendt finansmand, som har boet det meste af sit liv i udlandet. Som må formodes  at have en tæt føling med de fintfølende finansielle, globale markeder, men som til gengæld må formodes at være på totalt ukendt grund med hensyn til Christiansborg-p0litikken og den særlige danske model, hvor arbejdsmarkedets parter, arbejdsgivere og lønmodtagere, langt hen ad vejen selv  aftaler, hvad der er ret og vrang, og op og ned på arbejdsmarkedet.

Carsten Stendevad er 39 år og kommer fra den globale storbank Citibank. Alle Carsten Stendevads fortræffeligheder til trods må man sige, at det er et wild-card ATP-bestyrelsen har trukket. Fordelen er, at den nye topchef ikke er belastet af at have trådt rundt i den lille danske, finansielle andedam, og derfor heller ikke er belastet af den traditionelle danske tankegang. Med bopæl flere steder over hele verden og rundt af en embedsmandsfamilie med mange år i EU-værket i Bruxelles.

Ulempen er selvfølgelig, at han hurtigt risikerer at komme til at ligne en elefant i en glasbutik, hvis ATP bliver for meget McKinsey og for lidt en del af supplementet til “den særlige danske model” med ATP som overbygning på folkepensionen. Faktisk ser udlandet den danske pensionsmodel og herunder også ATP som et fantastisk gode.

Men for Carsten Stendevad kan det dog godt gå hen og blive noget af en balancegang.

ATP-bestyrelsen har i sit valg entydigt satset på en mand med markedsforståelse. Og det lyder fornuftigt, al den stund ATP med sin pengetank på 600 mia. kr. for længst er blevet alt for stor til det danske marked, og derfor må forholde sig selv og sine investeringer til hele verden.

Det er et modigt valg af ATP-bestyrelsen, og for så vidt også et modigt valg af personen Carsten Stendevad. Ved at hente en ny topchef ind, som ikke er hverken plettet af eller rundet af den ene eller anden danske “plejerskole”, signalerer ATP-bestyrelsen klart, at den store pensionsfonds strategi fremover skal internationaliseres mere og mere. På et tidspunkt kan spørgsmålet dog komme op, om ATP simpelthen bliver for stor, og at man derfor kan eller i hvert fald bør overveje at splitte den store pengetank op i flere selvstændige enheder, lidt ligesom AP-fondene i Sverige.

Men foreløbig tommelfingeren op for ATP’s nye topchef Carsten Stendevad. Hvad vil han med ATP?

 

4 kommentarer RSS

 1. Af Hans Jørgen

  -

  Han er sikkert OK og skal have en fair chance. altså endnu en sludder for en sladder fra J.C.Hansen. Ak ja, spalterne skal jo fyldes ud med noget, hva’ Hansen?

  Godt jeg ikke holder Berlingske, hvis det er det sludder man fyldes med. Jeg vil ikke en gang tage i mod tilbuddet om at få den i en måned for 25 ,- kr, mest fordi der ikke er noget der skal males herhjemme. (Og den dækker i øvrigt heller ikke særligt godt efter den er gået væk fra Broadsheet).

  Prøv at se hans seneste opus her, hvor han fuldstændig blåstempler den daværende VK-regerings fremgangsmåde i 2008 versus bankredning uden upside.

  Hvorfor mon? Kan det være fordi han ALDRIG i hele forløbet har foreslået noget der bare ligner en upside?

  Svar
 2. Af jens chr

  -

  @Hans Jørgen Nielsen
  Er selvfølgelig beæret over, at du ikke bare giver dig tid til at læse det lille indlæg, men tilmed også giver dig tid til at kommentere det. Det vidner om interesse.

  Svar
 3. Af B

  -

  Efter de seneste tirader og udmeldinger på denne blog omkring den finansielle sektor, er det nok for de fleste svært, at tage indholdet alvorligt.

  Svar

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info